Siirry suoraan sisältöön
background
background
Vegaanituotteet.net

Tuotteessa oli vikaa tai resepti on huono!

Saamme paljon viestejä, joissa kerrotaan tuotteiden laadusta, annetaan palautetta mausta, ehdotetaan uutuuksia valikoimaan tai muutoksia reseptiin. Muistutamme, että Vegaanituotteet.net ainoastaan kertoo, että tällaisia tuotteita on olemassa. Emme itse valmista niitä, emmekä myy mitään. Meillä ei ole suoraa yhteyttä valmistajiin tai kauppiaisiin, jotka ovat oikea osoite palautteelle ja kehitysehdotuksille. Jos haluat keskustella vegaanisista tuotteista, tavataan Vegaanituotteiden somessa Facebookissa ja Instagramissa.

article-image

Tuote on gluteeniton, mutta merkintä puuttuu!

Sivusto hakee gluteeniton- ja luomumerkintöjä valmistajien ja jälleenmyyjien sivuilta automaattisesti, ja riippuu lähdesivun rakenteesta, välittyykö tieto meille tänne Vegaanituotteisiin. Nämä merkinnät ja mahdollisuus hakea juuri gluteenittomia tai luomutuotteita ovat siis pieni lisäpalvelu, josta voi olla hyötyä kiireiselle etsijälle, mutta joka ei valitettavasti toimi täydellisesti.

article-image

Kosmetiikka ja vaatteet?

Vegaanituotteet.net keskittyy ruokiin. Kosmetiikan eläinperäisistä aineista löydät tietoa täältä: https://vegaaniliitto.fi/arki/kemikaalit/
Eläinperäisistä kuiduista ja turkiksista voit taas lukea täältä: https://vegaaniliitto.fi/arki/vaatetus/

article-image

Entä juomat?

Joitakin esim. kaakao- ja kahvijuomia lukuun ottamatta Vegaanituotteet-sivustolla ei pääsääntöisesti listata juomia. Juomien mahdollinen epävegaaninen tekijä saattaa olla sellainen, jota ei tuoteselosteessa tarvitse mainita (esimerkiksi mehut tai viinit voidaan kirkastaa eläinperäisin tuottein), ja selvittely on vaikeaa. Katso myös “lasketaanko lisäaineetkin?” -teksti, jos mietit, kuinka tarkka täytyy olla.

Limsat, kivennäisjuomat ja energiajuomat ovat pääsääntöisesti vegaanisia. E120 -väriainetta voi olla varsinkin punaisissa limuissa. Joissakin terveys- ja kauneusmarkkinoille pyrkivissä juomissa tai energiajuomissa voi olla eläinperäistä kollageenia tai D3-vitamiinia. Energiajuomien tauriini on synteettistä, eli ei-eläinperäistä.

Valtaosa kirkkaista alkoholijuomista sekä Suomessa valmistetuista oluista, siidereistä ja lonkeroista ovat vegaanisia. Mehuissa ja viineissä voi olla käytetty eläinperäisiä kirkasteita. Jos haluaa välttää niitäkin, voi valita vegaani-merkityn tuotteen, joita on jo varsin paljon markkinoilla. Alkolla on laaja valikoima vegan friendly -viinejä ja ne on hyvin merkitty.

article-image

Miten tunnistan vegaanisen tuotteen itse?

Liha, kala, osterit ja sirkat on helppo tunnistaa, mutta teurastuksen sivutuotteita ovat myös liivate, tali, laardi, ihra. Maito voi kulkea myös nimellä voi, hera, maitoproteiini, kaseiini, laktoosi, juusto. Kananmunat (keltuainen tai valkuainen, joskus myös nimellä albumiini) eivät myöskään kuulu vegaaniseen ruokavalioon. Hunajan lisäksi mehiläistuotteita voi löytyä nimillä siitepöly, kuningatarhyytelö, propolis. Lisäaineista tavallisimpia ei-vegaanisia elintarvikkeissa ovat punainen väriaine E120 ja pintakäsittelyaineet E901 ja E904 sekä esimerkiksi leipomotuotteisiin joskus lisätty D3 –vitamiini (D2 on aina kasviperäistä, D3 harvemmin, ja sen kasviperäisyydestä on yleensä erikseen maininta).

Tarkempaa tietoa löydät vegaaniliiton sivuilta: https://vegaaniliitto.fi/arki/mita-on-vegaaninen-ruoka/

article-image

Ovatko hiiva, gluteeni, hirvensarvisuola, sienet ja maitohappo vegaanisia?

Kyllä ovat (maitohappo voi joskus lääkkeissä tai kosmetiikassa olla myös eläinperäistä, käytännössä harvoin).

article-image

Mitä jos tuotteessa lukee “saattaa sisältää” esimerkiksi maitoa tai kananmunaa?

Tällä on merkitystä allergiselle. Tuote on silti vegaaninen, koska kyse ei ole sen varsinaisista ainesosista.

article-image

Lasketaanko lisäaineetkin?

Jos tarjoat ruokaa ihmiselle, joka kutsuu itseään vegaaniksi, suosittelemme olemaan tarkka lisäaineita myöten, hankalan tilanteen välttämiseksi. Jos teet ruokaa itsellesi saat ihan itse päättää, kuinka tarkasti haluat kaikkea eläinperäistä välttää. Vegaanihaaste suosittelee varsinkin aloittelevia ja vegaaniruokauteliaita ottamaan rennosti.

Vegaanituotteet –sivustolla listatut tuotteet ovat lisäaineita myöten vegaanisia.

article-image

Tuotetta ei löydy täältä, mutta arvelen sen olevan vegaaninen?

Sivusto ei ole kaikenkattava, vegaanisia tuotteita on nykyään niin ihanan paljon. Uutuuksia tulee ja myös menee. Ota yhteyttä -lomakkeelta voit ilmoittaa puuttuvista tuotteista.
Sivulla ei pääsääntöisesti listata tuotteita, jotka ovat yleensä aina vegaanisia - esimerkiksi leipiä, vihanneksia, hedelmiä ja näistä tehtyjä säilykkeitä. Lidl-myymälöiden valikoima jää myös tällä hetkellä listausten ulkopuolelle, koska Lidl ei jaa tuotevalikoimaansa netissä, ja se myös tyypillisesti vaihtuu usein.

Vegaaniskanneri on mobiilisovellus, jolla voit tarkistaa tuotteen sopivuuden. Sekin etsii tietonsa julkisista tietokannoista, joten se ei auta Lidlissä. Se myös saattaa tehdä virheitä, esimerkiksi “ohRAPUuro” sisältää skannerin mielestä äyriäistä.

article-image