Valmistusaineet

Lista eläimistä peräisin olevista aineista, joita käytetään pääasiassa ruokiin, mutta myös kosmetiikkaan ja lääkkeisiin.

Entä hirvensarvisuola? Hirvensarvisuolan E-koodi on E503. Nykypäivänä hirvensarvisuola on teollisesti valmistettua ammoniumkarbonaattia eli vegaaninen aine. Ennen se valmistettiin hirvensarvenöljystä. Sitä käytetään teollisissa leipomotuotteissa leivinjauheen tapaan kohottajana.

Maitoperäiset aineet

Hera, herajauhe
Hera on juustonvalmistuksessa ylijäävää nestettä, jota käytetään monissa elintarvikkeissa, esim. leivonnaisissa ja kekseissä, suklaassa, valmisruuissa ja perunalastuissa, proteiinilisissä.

Kaseiini, kaseinaatit
Lehmänmaidon proteiini. Kaseiinia käytetään esim. kosmetiikassa, elintarvikkeissa ja kondomien valmistuksessa.

Laktoosi
Maidossa esiintyvä sokeri, jota löytyy maitotuotteista. Sitä käytetään myös leivonnaisissa, suklaassa ja lääkkeissä.

Kananmunaperäiset aineet

Albumiini
Kananmunanvalkuaisen proteiini. Käytetään joidenkin alkoholijuomien kirkastukseen.

Munajauhe
Kananmunista valmistettua jauhetta. Käytetään kohotusaineena leivonnaisissa ja joissain valmisruuissa.

Teurastuksen sivutuotteet

Juoksutteet (pepsiini, renniini)
Pepsiiniä ja renniiniä käytetään joskus juoksutteina juuston valmistuksessa. Pepsiiniä otetaan teurastettujen sikojen vatsalaukusta ja renniini vasikoiden. Nykypäivänä iso osa renniistä valmistetaan vegaanisesti mikrobituotantona.

Liivate, gelatiini
Liivatetta valmistetaan keittämällä eläinten luista, nahoista ja jänteistä. Sitä käytetään mm. hyytelöiden, valokuvafilmien, makeisten ja jogurttien valmistuksessa. 

Tali, laardi, ihra
Eläinrasvoja. Tali on sian, naudan tai lampaan nahan alapuolella olevaa kovaa rasvaa. Ihra on sian pehmeää rasvaa. Laardi on puhdistettua sian rasvaa, jota käytetään kaikenlaiseen paistamiseen.

Steariini
Valmistetaan eläimen rasvasta, käytetään kynttilöissä ja saippuoissa. Joskus steariini on valmistettu kasviöljyistä.

Lanoliini
Lanoliini on lampaan talirauhasista erittyvää rasvaa, jota kertyy lampaan villaan. Villaa otetaan sekä elävistä että teurastetuista lampaista. Sitä käytetään kosmetiikassa ja lääkkeissä.

Kolekalsiferoli
D3-vitamiini. Eristetään lampaanvillarasvasta, lanoliinista. Sitä on mahdollista valmistaa myös jäkälästä. Tässä tapauksessa tuotteessa on yleensä maininta vitamiinin kasviperäisyydestä.

Sappi
Eläimen maksan pohjukaissuoleen erittämä ruuansulatusneste. Naudan sappea käytetään puhdistavana ainesosana joissain saippuoissa. Aasiassa sitä lasketaan elävistä karhuista ja käytetään lääkkeissä.

Mehiläistuotteet

Hunaja
Mehiläisten kukkien medestä valmistamaa sokeriliuosta, jota ne käyttävät ravinnokseen. Sitä käytetään makeutusaineena juomiin ja leivonnaisiin sekä ruuanlaitossa.

Kuningatarhyytelö, Royal Jelly, emomaito
Nuorten mehiläistyöläisten tuottamaa hyytelöä, uuden kuningatarmehiläisen kasvattamiseen tarkoitettua ravintoa. Käytetään joissain luontaistuotelääkkeissä ja ihovoiteissa.

Siitepöly
Mehiläisten keräämä toukkien ravinnoksi tarkoitettu jauhe. Käytetään ravintolisänä.

Propolis (kittivaha)
Mehiläiset käyttävät sitä pesän lämpöeristykseen ja desinfiointiin. Käytetään joissain luontaistuotelääkkeissä ja kosmetiikassa.