Info & Palaute

Tiedoksi


Milloin ja miksi Vegaanituotteet-sivu perustettiin?
Vegaanisten tuotteiden kartoitus aloitettiin aikoinaan Eläinoikeusfoorumilla. Vuonna 2007 perustettiin itsenäinen Vegaanituotteet-sivusto helpottaakseen listojen ylläpitämistä ja selkeyttääkseen niiden esitysmuotoa. Näiden nettisivujen tarkoitus on auttaa vegaanisten valintojen tekemisessä ja vegaanituotteiden löytämisessä.

Mistä sivulla näkyviä tuotteita voi ostaa?
Listojen tuotteita löytyy tavallisista ruokakaupoista, eli K- ja S-ryhmän ruokakaupoista ja supermarketeista sekä lähikaupoista (M-kauppa, Alepa, Sale jne). Sivulta löytyy myös joitakin Lidlin vakiovalikoimaan (ei teemaviikot) kuuluvia tuotteita.
Listoissa ei ole otettu huomioon erikoiskauppojen, kuten luontaistuote- ja ekokauppojen tarjonta, eikä tavaratalojen ja yksittäisten alueellisten myymälöiden tuotteita.

Kuka vastaa sivun ylläpitämisestä? Maksavatko valmistajat siitä, että heidän tuotteita lisätään sivulle?
Nämä sivut ovat yksittäisen henkilön veganismin edistämisprojekti. Ylläpitäjä ei saa rahaa tuotteiden mainostamisesta eikä sponsoroituja tuotenäytteitä. Jos yritykselläsi on vegaanisia tuotteita, joita ei vielä sivulta löydy, laita niistä tietoa palautelomakkeen kautta. Sivuston takana ei ole mitään järjestöä tai yhdistystä. Vegaanituotteet.net ei edusta tai markkinoi sivustolla listattuja tuotteita tai tuotemerkkejä, vaan reklamaatiotapauksissa ja tuotekyselyissä kannattaa ottaa yhteys suoraan tuotteen valmistajaan tai maahantuojaan.

Löytyykö sivulta koko Suomen kaikki vegaaniset tuotteet?
Sivua yritetään pitää kattavana ja ajantasaisena, mutta inhimillisistä syistä sivustolla väistämättä esiintyy puutteita. Voit lähettää tiedon puuttuvasta tuotteesta palautelomakkeen kautta, niin se voidaan tarkistaa ja lisätä sivuille. Kaikki apu on tervetullutta!

Löysin listalta tuotteen, joka sisältääkin jotain eläinperäistä!
On voinut sattua erehdys, tai valmistaja on saattanut jossakin vaiheessa muuttaa tuotteen koostumusta. Lähetä tieto virheestä palautelomakkeen kautta, niin asia korjataan. Kiitos!

Miten sivulla olevien tuotteiden vegaanisuus varmistetaan? Voiko tietoon luottaa?
Ensin tarkistetaan tuoteseloste eli ainesosaluettelo joko suoraan fyysisestä etiketistä tai netistä valmistajan sivulta. Etiketti on tavallisesti luotettavampi ja aina ajan tasalla. Jos ainesosaluettelossa ei ole yhtäkään epävegaanista tai mahdollisesti epävegaanista raaka-ainetta, se todetaan vegaaniseksi ja lisätään sivulle. Mikäli tuotteessa on ainesosia, jotka voivat olla mahdollisesti eläinperäisiä, eikä niiden alkuperä selviä pakkauksesta (esim. aromit, mausteet, lisäaineet, D-vitamiini), asiasta laitetaan tarkentava kysely tuotteen valmistajalle tai maahantuojalle. Vastauksen saatua tuote voidaan todeta vegaaniseksi (lisätään sivulle) tai epävegaaniseksi (ei lisätä). Tietoon voi tavallisesti luottaa, mutta aina voi tapahtua virheitä, tietokatkoja tai väärinkäsityksiä, ja tuotekoostumukset joskus muuttuvat. Tiedot pyritään kuitenkin parhaan mukaan pitämään oikeellisina. Jos epäröit, tarkista aina tuoteseloste ennen ostamista!

Jos tuotteessa on merkintä ''saattaa sisältää jäämiä maidosta/kananmunasta'', onko se tällöin epävegaaninen?
Ei ole. Tämä merkintä ilmoittaa mahdollisista allergeeneistä ja on tärkeä tieto allergisille ihmisille, jotka saattavat saada reaktion hyvin pienistäkin määristä allergisoivaa ainetta. Käytännössä merkintä tarkoittaa sitä, että samassa tehtaassa tai tuotantolinjalla on käsitelty maitoa/kananmunaa sisältäviä tuotteita, eikä laitteita ole ollut mahdollista saada niin puhtaiksi, että kontaminaatioriski olisi poistunut 100%. Tuotteet, joilla on tämä merkintä, eivät sisällä reseptiltään maitoa/kananmunaa, mutta joihinkin eriin on mahdollisesti eksynyt minimaalisia jäämiä näistä. Saattaa sisältää -merkinnät eivät tee tuotteista siis epävegaanisia, mutta erityisen allergisille henkilöille tällaiset tuotteet eivät sovi.

Palaute

Parannusehdotuksia, puuttuvia tuotteita, virheellistä tai vanhentunutta informaatiota, kehuja tai kysymyksiä, lähetä ne tällä lomakkeella. Jos olet ehdottamassa uutta tuotetta lisättäväksi sivulle, muista ensin tarkistaa sivun hakutoiminnolla, ettei tuotetta ole jo listoissa. Kiitos!

Ilmoitathan sähköpostiosoitteesi, mikäli tahdot vastauksen.