Alkoholijuomat

Alkoholijuomien valmistuksen kirkastusvaiheessa voidaan käyttää eläinperäisiä aineita, kuten liivatetta, kananmunaa, kaseiinia ja kalaliimaa. Vuonna 2012 voimaan tulleisiin pakkausmerkintäsäädöksiin on tullut pakolliseksi merkitä alkoholijuomien etiketteihin, mikäli kirkastusvaiheessa on käytetty kananmunaperäistä albumiinia tai maitoperäistä kaseiinia allergiavaaran vuoksi. Muita mahdollisia eläinperäisiä kirkastusaineita kuten liivatetta ei tarvitse mainita. Kirkastamiseen käytetty aine voi vaihdella viinissä myös vuosikertakohtaisesti. Lisätietoa Alkon nettisivulta.

Alkon myymälöissä ja verkkokaupassa vegaaniset juomat on merkitty oheisella veg-symbolilla. Alkon vegaaninen tuotehaku.

Muita tuotehakuja:
Barnivore
Viinimaa.fi – tuotehaku “vegaani” kriteerillä
Winestate.fi – tuotehaku “vegaaninen” kriteerillä
Vegaaniviinat Instagram-tili

Valtaosa kirkkaista alkoholijuomista sekä Suomessa valmistetuista isojen ja pienien panimoiden oluista, siidereistä ja lonkerosta ovat vegaanisia. Muiden tuotteiden kohdalla varmuuden saa käyttämällä edellä mainittuja tuotehakuja, etsimällä etiketistä mahdollisia vegaanimerkintöjä tai kääntymällä valmistajan puoleen.

Epävegaaniset alkoholijuomat

Näiden juomien valmistukseen on käytetty eläinperäisiä ainesosia.